Agenda

June 1, 2018: JYVÄSKYLÄ CHRISTIAN SCHOOL DAY

8.00 Meeting at the JYVÄSKYLÄ CHRISTIAN SCHOOL (Kristillinen koulu)
Address: Voionmaankatu 18, 40700 Jyväskylä
Webpage

Google map link

8.30 – 10.30 POLYUNIVERSE Experience Workshop for the 1-6 grader students of JYVÄSKYLÄ CHRISTIAN SCHOOL
Students will visit PUSE teachers in groups of 1 class / 20 minutes and PUSE teachers provide them various PolyUniverse fun programs
10.30 – 11.00 BREAK
11.00 – 12.00 Discussing the PUSE METHODOLOGY AND WORKBOOK
12.00 – 13.00 LUNCH
13.00 – 14.30 Discussing the PUSE METHODOLOGY AND WORKBOOK
14.30 – 14.45 BREAK
14.45 – 15.30 Discussing the PUSE METHODOLOGY AND WORKBOOK
15.30 – 16.00 CLOSING

FREE TIME PROGRAM
16.30 – Visiting the Alvar Aalto Museum

Google map link


Gallery


Summary

Második nap – 2018. június 1. Jyväskylä Christian School Day

A második napon Jyväskylä keresztény iskolájában tettünk látogatást. Ebben az iskolában dolgozik a PUSE program egyik résztvevője, Jukka Sinnemäki is, aki a világ 50 legjobb pedagógusainak egyike. Az első két órában Fenyvesi Kristóf és Jukka Sinnemäki Poliuniverzum workshopot tartott, amelybe szinte valamennyien bekapcsolódtunk. Jukka bemutatta az iskolát, az osztályát, és előadást tartott saját pedagógiai módszeréről. Itt is, mint a tegnapi iskolában (és ahogy Fenyvesi Kristófék mondják, ez országszerte jellemző) szívmelengető dolgokkal találkoztunk. Az osztálytermek kialakítása, berendezése, egy adott módszer alkalmazása az osztályt vezető tanár és a diákok közös döntése szerint történik. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, az ökologikus gondolkodásra, a társadalmi igazságtalanságok csökkentésére. Például minden osztály támogatja anyagilag egy-egy afrikai gyermek taníttatását. A róluk készült fotók az osztálytermek falain sorakoznak. A sütés-főzés megtanulására tágas, jól felszerelt konyha áll rendelkezésre, ahogy a fúrás-faragás, a faipari szakma műhelyében is minden fontos gép megtalálható, amelyeket a gyerekek iskolába lépésüktől fogva használnak. Jukka terme okozta a legnagyobb meglepetést: a mennyezetről gyűrűk lógtak, a falakon bordásfalak sorakoztak, volt az osztályban futógép is… Mindez azt szolgálta, hogy a tanulók szabadon, a megszokottól eltérően is olvashassanak, számolhassanak, írhassanak, vagy egy rövid időre fáradság esetén kikapcsolódhassanak.

Az ebédlő önkiszolgáló, a 7 éves kisgyermek saját maga választja ki az étel mennyiségét, ha vegetáriánus, akkor abból, ha vegán, akkor abból, ha lisztérzékeny akkor abból, ha laktózérzékeny akkor abból…
Jukkát ismerjétek meg egy kicsit közelebbről: itt.

A nap második felében PUSE-partnereinkkel a Poliuniverzum matematikai módszertani könyv és füzet elkészítésének összetevőiről tárgyaltunk.


Harmadik nap – 2018. június 2. Szabadidős program

Kenuzás, szaunázás, pecázás, napozás, evés, beszélgetés, „csapatépítés”. Köszönet Bélának! Tavinsulka – Experiences in Nat.

Categories: PUSE EventTags: