Dienes Matematikai Módszertani Napot szervezett Informatikai Karunk november 17-én, melyen általános és középiskolai tanároknak mutatták be az új kerettantervet, valamint a legújabb módszertani ötleteket.

– A matematikai kerettanterv jelentősen megváltozott, mégpedig előnyére, például a tananyag mennyisége csökkent. A tanárokban a médiahírek miatt van egyfajta fenntartás a kerettantervvel kapcsolatban. Az a feladatunk, hogy megmutassuk nekik, hogy matematikából a kerettanterv javult, és azt is szeretnénk prezentálni, hogy pontosan miben. A diákok eddig túl korán kaptak matematikából túl sok és túl absztrakt tananyagot, ami miatt sokan megrettentek a tárgytól. Az új tanterv szerint a matematika oktatásban sokkal inkább a konkrét, kézzel fogható feladatokra helyezzük a hangsúlyt, mintsem az elvont számolásra, és mindezt játékosabb formában – nyilatkozta kérdésünkre Dr. Hoffmann Miklós, az Informatikai Kar dékánja, aki az Oktatási Hivatal megbízásából a kerettanterv és a tankönyvek ellenőrzését végző csapat tagja is. Elmondta: a tankönyvek valós, életszerű problémákon keresztül vezetik a diákokat azok matematikai megoldásáig, ezáltal a matematika oktatás sokkal emberközelibbé és érthetőbbé válik.

– Nemrégiben alkottak meg egy olyan matematikai fejlesztő eszközt, a Poly-Univerzumot, amely hasonlít az iskolákban már eddig is ismert logikai készletre, ám ennél sokkal gazdagabb lehetőségeket rejtő eszköz, ami így több terület oktatására is alkalmas. Ennek módszertanát egy európai program (punte.eu) keretében dolgozza ki az egyetemünk által vezetett konzorcium. Módszertani napunkon ezt az eszközt is megismerhetik a részt vevő tanárok, ha pedig felkeltette az érdeklődésüket, akkor el is vihetnek egy-egy ilyen eszközkészletet – tudtuk meg Dr. Hoffmann Miklóstól. Elárulta: a módszertani nappal az is céljuk volt, hogy folyamatos, élő kapcsolatot építsenek ki a környékbeli iskolákkal.

– Programunk nem előzmény nélküli, már három alkalommal szerveztünk Dienes napot. Dienes Zoltán – a magyar matematika oktatás meghatározó alakja – az 1960-as években játékos, élményalapú matematika tanítási módszert dolgozott ki Varga Tamással közösen. Modern és világszinten elismert matematikai módszertant vezettek be. Az általunk szervezett módszertani napoknak is éppen az a szerepe, hogy minden alkalommal olyan eszközöket és módszereket mutassunk be, melyekkel élményszerűbbé lehet tenni a matematika tanítást általános és középiskolában egyaránt – osztotta meg velünk Oláhné Dr. Téglási Ilona a tanszék adjunktusa.

Az új, képzőművészek által megalkotott matematikai fejlesztő eszközről elmondta: nagyon jól és sokrétűen alkalmazható lesz a matematika tanításban. Nemcsak a geometriában, hanem akár a logikában, a számelméletben, a kombinatorikában vagy a valószínűségszámításban is felhasználható lesz. A játék alkalmazásával kapcsolatban már egy módszertani eszköztár is elkészült. Az eszközt és annak felhasználási lehetőségeit a módszertani napon a résztvevő oktatók kipróbálhatták.

Szöveg: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Szántó György

A rendezvény a 4 Campus Program- A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése az Eszterházy Károly Egyetemen című, EFOP-3.4.4-16-2017-00024 számú projekt keretében valósult meg.

Eredeti cikk: https://uni-eszterhazy.hu/egyetem/kozelebb-hozzak-a-diakokhoz-a-matematikat

Categories: Events, PUNTE Events